Curriculum Vitae
Carina Vinke, alt-mezzo:
De alt-mezzo Carina Vinke heeft een internationale carrière opgebouwd. Vooral het repertoire voor alt van Gustav Mahler bracht haar in landen als Italië, Slovenië en Mexico. Onlangs zong ze Das Lied von der Erde in Zweden. Carina voerde met diverse orkesten de Symfoniën twee, drie en acht van Mahler uit en daarnaast ook Das Lied von der Erde, de Rückert lieder en liederen uit Des Knaben Wunderhorn o.l.v. de dirigenten Zhang, Ashkenazy, Karlsen, Van Hessen, Hempel en Spanjaard.
Een grote verscheidenheid aan hedendaags repertoire zong Carina met het New European Ensemble o.l.v. Christian Karlsen tussen 2007 en 2014. Haar uitvoering van Arnold Schönberg’s Pierrot Lunaire en Miss Donnithorne’s Maggot van Peter Maxwell Davies werden geprezen als interpretaties van wereldklasse.
Carina Vinke is een veelgevraagd oratoriumsoliste maar zingt ook veelvuldig operarepertoire o.a. bij de Nationale Opera.
Als kamermusicus werkt ze al 20 jaar samen met pianiste Rixt van der Kooij met wie ze ook masterclasses geeft in liedrepertoire aan professionele zangers en pianisten. Rixt van der Kooij schreef veelvuldig liederen voor haar stem in het Frans, Duits, Nederlands en Fries. Daarnaast werkt ze met de Zweedse gitarist en Grammy winnaar Jacob Kellermann.
Sinds september 2021 is Carina Vinke als hoofdvakdocent solo zang verbonden aan de School voor Jong Talent aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag. Daarnaast was ze docente bij Zing je sterk. Via deze organisatie werkte zij met groepen mensen die langdurige klachten bleven houden nadat ze Corona hadden gehad. Ook dirigeert zij twee koren: het Emmens Mannenkoor en de Koninklijke zangvereniging Pur Sang.
In 2020 won zij de cultuurprijs Emmen en recentelijk startte zij als artistiek leider van Calma Producties.
Ursula Skaug, altviool:
Ursula Skaug begon al op jonge leeftijd met musiceren; ze volgde viool- en pianolessen en zong in een kinderkoor. Toen ze de warme klank van de altviool hoorde was ze meteen verkocht; ze ruilde haar viool in voor een altviool en volgde lessen van Julia Dinerstein aan het Hellendaal Instituut in Rotterdam. Ze zette haar studie voort bij Mikhail Zemtsov aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag waar ze haar Mastergraad met onderscheiding behaalde.
In het seizoen 2021/2022 was ze studente aan de Rotterdam Philhatmonic Orchestra Academy; een intensief programma vol orkest- en kamermuziekervaring.
De afgelopen jaren volgde Ursula masterclasses van onder andere Nobuko Imai, Alexander Zemtsov, Jennifer Stumm, Geneviève Strosser en Isabelle van Keulen. Ursula is laureaat van het Prinses Christina Concours, het Britten Altvioolconcours en de Maassluise Muziekweek. In 2018 was ze de aanvoerder van de altvioolsectie van het Nationaal Jeugdorkest tijdens een tournee door Duitsland.
Momenteel geeft Ursula concerten in diverse kamermuziekformaties en valt ze in bij orkesten in Nederland en België. Daarnaast treedt ze samen met haar zus Sunniva als het duo “Viola sisters”.
Ursula speelt op een altviool die voor haar gebouwd is door Daniël Royé in 2017.
Laetitia Sprij, mezzo-sopraan:
Laetitia Sprij (1999) studeert klassieke zang aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag en geschiedenis aan de Universiteit Leiden. Tijdens haar middelbare schooltijd had ze zangles van Nora Tours. Daarnaast volgde ze pianolessen van Henk Mak van Dijk en kreeg ze dwarsfluitles van Wieke Karsten. In 2017 rondde ze het Gymnasium Haganum af en nam daarna een tussenjaar om in Florence de Italiaanse taal te leren en de cultuur te ervaren.
Na haar tussenjaar begon ze haar studie geschiedenis in combinatie met het programma Practicum Musicae aan het Koninklijk Conservatorium waar ze les kreeg van Lenie van den Heuvel. Ze studeert momenteel bij de tenor Amand Hekkers en zit in het tweede jaar van de Bachelor opleiding.
Laetitia nam diverse keren deel aan de masterclass JongVocaal bij de docenten Ekaterina Levental en Carina Vinke. Samen met de pianiste Willemijn de Widt deed ze mee aan de Pianotour in Medemblik in augustus 2019. Zij namen diverse keren deel aan de Lockhorst concerten in Leiden. Ook traden ze op tijdens de dodenherdenking op 4 mei 2021 in de Pieterskerk in Leiden. Dit werd uitgezonden op de televisie.
In oktober 2020 was Laetitia de verteller in een concert Het olifantje Babar met muziek van Françis Poulenc. In oktober 2021 vertolkte ze de rol van koningin in de sprookjesopera ‘Het zwanenkind’ de jubileumvoorstelling ter ere van het 130 jarig bestaan van de Haagse Kunstkring. Deze opera van Rixt van der Kooij was ook te zien in juli 2022 in de Doopsgezinde kerk in Leeuwarden waarbij dezelfde cast optrad. In september 2022 was Laetitia tijdens Open Monumentendag te horen in een geënsceneerde uitvoering van diverse opera aria’s ‘Momumenti musicali’ in de serie Villa Klassiek in Villa Ockenburgh in Den Haag.
Max Bruins, tenor:
Max Bruins (1997) begon op 16 jarige leeftijd zijn studie aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag bij Frans Fiselier. Zijn Masteropleiding sloot hij op 30 juni 2022 af bij Marcel Reijans aan Codarts in Rotterdam. Momenteel heeft hij ook lessen van Margreet Honig.
Afgelopen jaar soleerde hij o.a. tijdens de Noorderkerk-concertserie (in de ban van “Messiah”) waar hij werd gecoacht door Maarten Koningsberger. Hij zong de rol van Agenore in Mozart’s Opera “Il Re Pastore” in samenwerking met Domestica Rotterdam. Afgelopen zomer gaf hij een recital op het Grachtenfestival en in september 2022 zong en speelde hij bij het Residentie Orkest de rol van Anton in de nieuwe opera “Maduro” van Bob Zimmerman.
In december keert hij terug bij het Residentie Orkest voor de voorstelling “a Christmas Carol” van Carl Davis en in januari 2023 zingt hij bij Domestica Rotterdam de rol van Eisenstein in de “Die Fledermaus” van Johann Strauss. Verder geeft hij regelmatig liedrecitals samen met pianist Abel Hox en zal hij in 2022 nog bij een aantal koren soleren zoals het Concertkoor Zuidholland, Toonkunst Gouda en het Sallands Bachkoor.
Daniël Hermán Mostert, bariton
Daniël Hermán Mostert werd in 1977 geboren in Cluj-Napoca (Roemenië). Hij groeide op in de Friese plaats Heerenveen. Na het behalen van een propedeuse theologie (van een Duitstalige opleiding in Sibiu/Hermannstadt) voltooide Daniël een studie muziektherapie aan het conservatorium te Enschede. Hierna studeerde hij klassieke zang aan het ArtEZ-conservatorium bij Anne Haenen, Annette Kleine en Harry van Berne, waarbij hij tegelijkertijd part-time als muziektherapeut werkzaam was. In 2008 voltooide hij zijn Bachelor-zangstudie en in april 2010 volgde zijn Master-examen.
Masterclasses volgde hij bij o.a. David Wilson-Johnson, Meinard Kraak, Johannette Zomer, Charles van Tassel, Carolyn Watkinson en Barbara Schlick; regelmatig binnen de liedklas van Marien van Nieukerken.
Daniël is zeer actief als zanger van klassieke liederen en als opera- en oratoriumsolist. Maar ook de professionele ensemble-zang neemt in zijn beroepspraktijk een belangrijke plaats in. Zo zingt Daniël met enige regelmaat bij het Nederlands Kamerkoor en is hij sinds 2010 part-time verbonden aan het Groot Omroepkoor te Hilversum. Met dit koor en met het Koninklijk Concertgebouw Orkest voerde hij onder meer de “Missa Solemnis” van Beethoven uit in Londen, o.l.v. Nikolaus Harnoncourt (2012).
Zowel solistisch als in ensemble-verband verleende Daniël zijn medewerking aan vele radio- TV- en internet-uitzendingen (webcasts), maar ook aan diverse CD- en DVD-opnamen. Ook maakte hij zijn debuut als zanger van Argentijnse tango’s, met het ensemble Siestango.
Samen met de Russische pianiste Sofia Vasheruk vormt hij een duo. Zij traden o.m. op tijdens het WDR-Musikfest in Münster en het Grachtenfestival in Amsterdam. In 2009 wonnen zij de prijs van de “Vereniging Vrienden van het Lied” tijdens het 1e Internationale Studenten Lied Duo Concours in Enschede, waardoor zij ook als vaste solisten van deze vereniging regelmatig liedrecitals verzorgen (liederen van o.a. Schubert, Berg, Poulenc, Duparc, Ravel, Quilter, Moessorgski en Rachmaninov).
Ook met andere pianisten, zoals Marien van Nieukerken en Rixt van der Kooij geeft Daniël liedrecitals.
Rixt van der Kooij, piano:
Rixt van der Kooij (1968) is werkzaam als uitvoerend pianist en als docent aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag. Ze studeerde piano aan hetzelfde instituut bij Else Krijgsman. Aan het Rotterdams Conservatorium behaalde ze onder leiding van Mila Baslawskaja de Aantekening ‘Begeleiden’ en de Aantekening ‘Kamermuziek’. Masterclasses volgde ze bij o.a. Detlef Kraus, Christian Zacharias, Konrad Richter, Roger Vignoles, Graham Johnson en Rudolf Jansen.
Als pianist specialiseerde zij zich in liedbegeleiding, vooral in het Duitstalige en het Franstalige romantische repertoire. Het bespelen van historische vleugels resulteerde in 2018 in de Master Klassiek piano met het onderzoeksonderwerp Schubert songs performed on a historical instrument and on a modern piano – a search for expression.
Rixt van der Kooij treedt steeds vaker als componist naar buiten. Via de stichting ‘Made in Leiden’ kreeg ze diverse opdrachten, zoals liederen voor de CD The Japanese Garden en een schoolvoorstelling met 40 opvoeringen in de Leidse Hortus Botanicus.
Zij componeerde onder meer de cycli Chansons de Bilitis en Wesendonck-Lieder voor het Bilitis Ensemble, een kort stuk Ostinato voor het ROSA Ensemble, en de cyclus Scheiding (zang, viool en piano) op tekst van Anna Achmatova voor mezzosopraan Ekaterina Levental.
Haar Friese origine komt tot uiting in de ruim 40 liederen op teksten van Friese dichters die zij in de afgelopen 30 jaar componeerde.